دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه حقوق عمومی دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران‏

2 دانش ‏آموختۀ کارشناسی ارشد حقوق عمومی، دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران‏

چکیده

تأمین «امنیت غذایی» از جمله وظایف حاکمیتی است که دولت ‏ها از حضور فعالانه در آن عقب‏ نشینی نکرده‏ اند. اصل 3 قانون اساسی، سیاست‏ های کلی نظام و قوانین و مقررات متعدد، به «امنیت غذایی» و روش مداخله‏های تنظیم‏ گرانۀ دولت در آن پرداخته ‏اند؛ اما نزدیکی و تداخل آن به اصطلاحات مشابهی مانند «ایمنی غذایی»، «تغذیه» و «حق بر غذا» و نبود برداشت جامع و مانع، کارکرد تنظیم‏ گری دولت در این حوزه را با چالش روبه رو کرده است. این مقاله با روش تحلیلی – توصیفی و بررسی نظری و تنقیحی سیاست‏ های کلی نظام و قوانین حوزۀ امنیت غذایی، به این سؤال می‏ پردازد که دولت، وظیفۀ تنظیم‏گری خود را در حوزۀ امنیت غذایی به چه ترتیب انجام می‏ دهد؟ نبود سیاست واحد در حوزۀ تنظیم‏ گری امنیت غذایی، فقدان برداشت دقیق و متمایز از مفاهیم مشابه و همچنین تعدد دستگاه‏ های متولی و تداخل وظایف نهادهای تنظیم‏ گر و نظارتی در این حوزه، تأمین امنیت غذایی در ایران را با چالش روبه ‏رو می‏کند. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The Role of the State in Regulating and Monitoring Food Security

نویسندگان [English]

  • Vali Rostami 1
  • Seyed Mostafa Ahmadi teymourlooei 2

1 Prof., Department of Public Law, Faculty of Law and Political Science, University of Tehran, ‎Tehran, Iran‎

2 MA. in Public Law, Faculty of Law and Political Science, University of Tehran, Tehran, Iran‎

چکیده [English]

Providing "food security" is one of the governance duties that governments have not backed away from actively participating in. The third principle of The Constitution of the Islamic Republic of Iran, the general policies and numerous laws and regulations in the country deal with "food security" and the method of government's regulatory interventions in it; But its closeness and interference with similar concepts such as "food safety", "nutrition" and "right to food" and the lack of a comprehensive understanding and barrier have challenged the government's regulatory function in this field. In this article, in particular, with the analytical-descriptive method and a detailed theoretical review and revision of the general policies of the system and laws in the field of food security, the question of what the regulatory legal indicators are in order to achieve food security in Iran's legal system has been analyzed. Finally, it has come to the conclusion that the lack of a single policy in the field of food security regulation, the lack of a precise and distinct perception of similar concepts, as well as the multiplicity of custodial institutions and the overlap of the duties of regulatory and supervisory institutions in this field, are challenging the provision of food security in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • food security
  • food safety
  • ‎nutrition
  • regulation
  • right ‎to food.‎
  1. فارسی

الف) مقالات

  1. قریب، حسین (1391). چشم‏انداز امنیت غذایی در جمهوری اسلامی ایران. نشریۀ راهبرد، 21(65)، 345-370.
  2. فروغی‏نیا، حسین؛ نقوی مرمتی، محمد؛ نقوی مرمتی، علی (1393). ماهیت تعهدات دولت‏ها در خصوص حق بر غذا از منظر حقوق بین‏الملل بشر و حقوق بشردوستانه. دوفصلنامۀ مطالعات حقوق بشر اسلامی، 7، 133-159.
  3. ابراهیم گل، علیرضا (1387). حق غذا پیش‏شرط تحقق سایر حقوق. مجلۀ حقوقی بینالمللی، 25(39)، 221-243.
  4. رضی کردمحله، لادن؛ حاتمی، جواد؛ شبیری، سید محمد؛ نوروزی، امید (1397). سیاست‏پژوهی ایمنی غذایی: یک مطالعۀ کیفی. مجلس و راهبرد، 25(95)، 95-124.
  5. شکوری، علی (1383). امنیت غذای و دسترسی به آن در ایران. نامۀ علوم اجتماعی، 24، 133-160.
  6. وثوق مقدم، عباس؛ دماری، بهزاد؛ بنکدار اصفهانی، شیرین (1392). رویکردهای ارتقای همکاری بین بخشی در سلامت از طریق شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، مجلۀ دانشکدۀ بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، 3(11)، 1-16.
  7. پورقادری، مونا؛ محمدی‌ نصر آبادی، فاطمه؛ دماری، بهزاد؛ عبداللهی، زهرا؛ مافی مرادی، شیوا؛ عدالتی، ساره؛ امیدوار، نسرین (1398). ارزیابی و تحلیل عملکرد کارگروه تخصصی تغذیه و امنیت غذایی در زمینۀ تحقق اهداف راهبردی سند ملی تغذیه و امنیت غذایی ایران. مجلۀ علمی پژوهشی حکیم، 4(22) ، 261-272.

 

 

ب) پایان‏نامه‏ها، گزارش‏‏ها و مجموعه‏های تنقیحی

  1. اکبری، پگاه (1390). حق بر غذا در نظام حقوق بین‏المللی؛ مفهوم و سازوکار، پایان‏نامۀ کارشناسی‏ارشد، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدۀ حقوق دانشگاه شهید بهشتی.
  2. مرکز ملی تحقیقات حقوق سلامت (1398). مجموعۀ تنقیحی قوانین، مقررات و آرای حوزۀ سلامت در خصوص امنیت و ایمنی غذایی. شمارۀ مسلسل: 981206. تهران: مرکز ملی تحقیقات حقوق سلامت.

 

  1. انگلیسی
  2. A) Books
  3. Shaw, D. J. (1945). World Food Security: A History since 1945. London: Palgrave Macmillan UK.
  4. Saad, M. B.. (1999). Food security for the food-insecure: New challenges and renewed commitments. Centre for Development Studies, University College Dublin, Ireland.

 

  1. B) Articles
  2. Krause, C., Sommerhalder, K., Beer-Borst, S., & Abel, T. (2018). Just a subtle difference? Findings from a systematic review on definitions of nutrition literacy and food literacy. Health promotion international, 33. 3, 378-389.
  3. Nishida, C., Uauy, R., Kumanyika, S., & Shetty, P. (2004). The joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications. Public health nutrition, 7. 1a, 245-250.
  4. Peng, W., & Berry, E. M. (2019). The concept of food security. Encyclopedia of Food Security and Sustainability, 2, 1–7.
  5. Pinstrup-Andersen, P. (2009). Food security: definition and measurement. Food security1,5-7.
  6. Prosekov, A. Y., & Svetlana A. I. (2018). Food security: The challenge of the present. Geoforum91, 73-77.
  7. Walls, H., Baker, P., Chirwa, E., & Hawkins, B. (2019). Food security, food safety & healthy nutrition: are they compatible?. Global Food Security, 21, 69-71.

 

  1. C) Reports
  2. European Parliamentary Research Service (EPRS), (2022), Russia's war on Ukraine: Impact on food security and EU response.
  3. FAO (1983). World Food Security: a Reappraisal of the Concepts and Approaches. Director General’s Report. Rome.
  4. FAO (2003). Trade reforms and food security: Conceptualizing the linkages, Food and Agriculture Organazation of the United Nation, Rome.
  5. FAO (2006). Policy Brief; Food amfd Agriculture Organization, Issue 2.
  6. FAO (2008). An Introduction to the Basic Concepts of Food Security,.
  7. FAO (2014) iran’s fact Sheet on food and agriculture policy trends,.
  8. FAO (2023). the state of food security and nutrition in the world, Rome.
  9. Golay, Christophe (2009). The Right to Food and Access to Justice: Examples at the national, regional and international levels. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  10. HLPE (2017). Nutrition and Food Systems: A Report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Committee on World Food Security, Rome.
  11. United Nations (1975). Report of the World Food Conference, Rome 5-16, November 1974. New York.
  12. WFP (2009).“Hunger and Markets”, World Hunger Series, WFP, Rome and Earthscan, London.
  13. WHO (2022). Food Safety'.int.
  14. World Bank (1986). Poverty and Hunger: Issues and Options for Food Security in Developing Countries. Washington DC.

 

  1. D) International Ducuments
  2. First Additional Protocol to the Geneva Conventions, 8 June 1977
  3. Second Additional Protocol to the Geneva Convention, 8 June 1977
  4. UN, International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, 16 December 1966
  5. The Universal Declaration of Human Right, 10 December 1948
  6. The Geneva Conventions of 1949, 12 August 1949
  7. Declaration of The Right to Development, 4 December 1986
  8. Convention on The Rights of Persons with Disabilities, 30 March 2007
  9. UN Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, 3 January 1976

 

  1. E) Websites
  2. https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/food-security-update/what-is-food-security
  3. https://www.who.int/health-topics/food-safety
  4. https://www.fao.org/3/i7846e/i7846e.pdf