نوع مقاله : علمی-پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دانشگاه تهران
2 عضوهیئت علمی
چکیده
تامین «امنیت غذایی» از جمله وظایف حاکمیتی است که دولتها از حضور فعالانه در آن عقبنشینی نکردهاند. اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای کلی نظام و قوانین و مقررات متعدد، به «امنیت غذایی» و روش مداخلههای تنظیمگرانه دولت در آن میپردازند؛ اما نزدیکی و تداخل آن به اصطلاحات مشابهی مانند «ایمنی غذایی»، «تغذیه» و «حق بر غذا» و نبود برداشت جامع و مانع، کارکرد تنظیمگری دولت در این حوزه را با چالش روبرو کرده است. این مقاله با روش تحلیلی – توصیفی و بررسی نظری و تنقیحی سیاستهای کلی نظام و قوانین حوزه امنیت غذایی، به این سؤال میپردازد که دولت در مفهوم عام خود، وظیفه تنظیمگری خود را در حوزه امنیت غذایی به چه ترتیب انجام میدهد؟ نبود سیاست واحد در حوزه تنظیمگری امنیت غذایی، فقدان برداشت دقیق و متمایز از مفاهیم مشابه و همچنین تعدد دستگاههای متولی و تداخل وظایف نهادهای تنظیمگر و نظارتی در این حوزه، تامین امنیت غذایی در ایران را با چالش روبرو میکند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The Role of the State in Regulating and Monitoring Food Security
نویسندگان [English]
- Seyed Mostafa Ahmadi teymourlooei 1
- Vali Rostami 2
1 student of university of tehran
2 public law department member of law and political science faculty
چکیده [English]
Providing "food security" is one of the governance duties that governments are actively participating in. The third principle of the constitution of the Islamic Republic of Iran, the country's general policies and numerous laws and regulations in the country deal with "food security" and the method of government's regulatory interventions in it; But its closeness and interference with similar concepts such as "food safety", "nutrition" and "right to food" and the lack of a comprehensive understanding and barrier have challenged the government's regulatory function in this field. In this article, in particular, with the analytical-descriptive method and a detailed theoretical review and revision of the general policies of the system and laws in the field of food security, the question of what the regulatory legal indicators are in order to achieve food security in Iran's legal system has been analyzed. Finally, it has come to the conclusion that the lack of a single policy in the field of food security regulation, the lack of a precise and distinct perception of similar concepts, as well as the multiplicity and the overlap of the duties of regulatory and supervisory institutions in this field, are challenging the provision of food security in Iran.
کلیدواژهها [English]
- food security
- food safety
- nutrition
- regulation
- right to food